20 ushqimet më të mira për të konsumuar për një mëlci të shëndetshme

Melcia juaj është një nga gjendrat më të rëndësishme dhe organi i dytë më i madh në trup.

Fuksionon pa pushim-ky organ 1.4 kg ndihmon në detoksifikim, metabolizmin e karbohidrateve, sintezën e proteinave, prodhimin e bio-kimikëve që kërkohen për tretje, ruajtjen e glikogjenit, prodhimin e bilarit, sekretimin e hormoneve dhe dekompozimin e rruazave të kuqe të gjakut. Duke iu referuar stilit të përditshmërisë, si konsumimi i alkolit të tepërt, konsumimi i ushqimeve jo-të shëndetshme, pa ushtrime fizike, mëlcia mbingarkohet, dhe kjo mund të cojë në komplikime si cirroza, ascite, hepatit, dështim të mëlcisë etj. Sigurisht ju mund t’i shmangni ose reduktoni këto simptoma duke ngrënë ushqime që shërojnë dhe pastrojnë veshkët. Poshtë do të gjeni 20 ushqime për një mëlci të shndetshme. Por fillimisht le të shohim simptomat e një mëlcie të pa-shëndetshme që kërkon vëmendje të menjëhershme.

Shenja që mëlcia juaj nuk po funksionon si duhet:
-Pamundësia për të humbur peshë
-Fryrje
-Urinë e errët
-Oreks i varfër
-Imuniteti i komprometuar
-Kapsllëk
-Dhimbje koke
-Urth dhe acid refluks
-Depresion
-Ankth
-Lodhje kronike
-Djersitje e tepruar
-Hipertensioni
-Rosacea
-Të nxira
-Lëkura e verdhë dhe sytë

20 ushqimet më të mira për një mëlci të shëndetshme:

1. Hudhra


Për të mbajtur mëlcinë e shëndetshme, detoksifikimi është i rëndësishëm. Dhe ushqimi më i mirë që mund t’ju ndihmojë ta arrini këtë është hudhra. Hudhra është i pasur në alicinë, një antioksidant që mbran trupin nga dëmtimi oksidativ.Stimulon mëlcinë të aktivizojë enzimat që mund të nxjerrin jashtë enzimat e dëmshme. Megjithatë ngrohja i shkaterron cilësitë. Nëse nuk e hani dot të papërpunuar, porositeni në formë kapsulash në farmaci.
Doza e rekomanduar:
-1 thelb hudhër të papërpunuar në mëngjes cdo ditë.
-1-2 lugë caji hudhër të grirë / copëtuar / në formë paste në ushqim të gatuar në ditë

2. Brokoli


Brokoli është një burim i shkëlqyer i izotiocianateve, përbërës që përmbajnë squfur. Izotiocianatet rregullojnë shprehjen e gjeneve që janë të përfshira në nxjerrjen jashtë të kancerogjenëve dhe përmirësimin e metabolizmit. Ata gjithashtu kanë veti anti-inflamatore . Një studim shkencor i kryer nga shkencëtarët në Universitetin e Illinois ka konfirmuar se konsumimi i brokolit mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të zhvillimit të mëlçisë yndyrore joalkolike . Një studim i kryer nga Kolegji i Bujqësisë, Universiteti i Illinois, ka zbuluar se konsumimi i brokolit mund të ndihmojë në mbrojtjen e mëlçisë nga kanceri i mëlçisë
Doza e rekomanduar:
-1 kupë, 2-3 herë në javë

3. Xhenseni


Xhensen është një barishte medicionale e gjetur në rrënjët e bimës Xhensen Panax. Përmban përbërje të njohura si xhinsenoside që mendohet se janë përgjegjëse për vetitë medicionale.Janë rreth 40 xhinsenoside të pranishme në xhensen. Eshtë zbuluar që ju mbron kundrejt dëmtimit të mëlcisë, toksitetit të mëlcisë, cirrozës dhe mëlcisë yndyrore.
Doza e rekomanduar:
-2 kupa caj xhensen cdo ditë

4. Panxhari


Panxharët përmbajnë antioksidantë të njohur si betalainë. Studiuesit nga “Department of Pharmaceutical Biochemistry, University of Medical Sciences” Poloni, kanë konfirmuar që konsumimi afatgjatë i lëngut të panxharit mund të ndihmojë në reduktimin e dëmtimit të AND-së, dëmtimit të mëlcisë të nxitur nga kancerogjenët.
=Doza e rekomanduar:
-1 gotë lëng panxhari cdo ditë
-1 kupë lëng panxhari, 2-3 herë në javë.

5. Karrota


Karrotat janë të pasura në antioksidantë, vitamina, minerale dhe fibra dietikë. Shkencëtarët nga “National Institute of Nutrition”, Jamia Osmania, Hyderabad,Indi, ndërmorrën një studim duke suplementuar te minjtë lëng karrote për 8 javë. Ata zbuluan që lëngu i karrotës, reduktonte në mënyrë të konsiderueshme DHA-në, trigliceridet dhe nivelet e MUFA (Acidet yndyrore të mono-saturuara) në mëlci. Kështu që karrota mund t’ju mbrojnë nga mëlcia yndyrore jo-alkoolike dhe toksiciteti i mëlcisë.
-Doza e hudhrës për një mëlci të shëndetshme
-1 gotë lëng karrote cdo dy ditë.
-1 kupë të karrotës së gatuar cdo 2-3 ditë.

6. Perimet jeshile me gjethe


Perimet jeshile me gjethe gjithashtu mund të mbrojnë mëlcinë tuaj nga dëmi oksidativ dhe sëmundje të tjera. Perimet si lakra collard, spinaqi, marule, rrepa jeshile, mustardë jeshile, patate jeshile, spinaq “raketë” etj përmbajnë sasi të mira të vitaminës A,C dhe K, kalcium, antioksidantë dhe përmbajnë veti anti-inflamatore. Shkencëtarët në “Auburn University” kanë konfirmuar që konsumimi i perimeve me gjethe jeshile mund të ndihmojnë në mbrojtjen e mëlcisë nga mëlcia yndyrore dhe CVD.
=Doza e rekomanduar:
1-2 kupa me perime jeshile me gjethe në ditë.

7. Caji jeshil

Tashmë dihet që caji jeshil është një antioksidant i shkëlqyer dhe ka shumë benefite shëndetësore. Polifenolet kryesore që janë përgjegjëse për të gjjitha benefitet e cajit janë katekinet. Shkencëtarët kinezë kanë konfirmuar që ata që konsumojnë cajin jeshil kanë një reduktim në rrezikun e kancerit të mëlcisë, sëmundjes së mëlcisë, steatozen e mëlcisë, cirozën e mëlcisë dhe hepatitin. Për më shumë, studiuesit nga “Isfahan University of Medical Sciences” zhvilluan një test klinik të rastësishëm (double-blind), me placebo të kontrolluar, në pacientët me mëlci yndyrore jo-alkoolike. Ato morën ose ekstrakt caji jeshil ose suplement të ekstraktit të cajit jeshil për 12 javë. Pas 12 javësh, u zbulua që ekstrakti i cajit jeshil reduktoi në mënyrë të konsiderueshme enzimat e mëlcisë të lidhura m sëmundjen e mëlcisë yndyrore jo-alkoolike.
=Doza e rekomanduar:
2-3 kupa caj jeshil në ditë
8. Shafrani
Shafrani është një rrënjë me pigment të verdhë që përdoret në gatim. Curcumina është një përbërje bioaktive që është përgjegjëse për shumë veti medicionale.Ka veti anti-inflamatore, antioksiduese, anti-fungale, anti-virale dhe veti anti-bakteriale.Curcumina ndihmon në mbrojtjen e mëlcisë nga sëmundjet e mëlcisë dhe dëmtimet duke reduktuar inflamacionin, duke minimizuar stresin oksidativ dhe duke përmirësuar metabolizmin e lipideve dhe ndjeshmërinë e insulinës. Shkencëtarët nga “Tel-Aviv Sourasky Medical Center”, Izrael, zhvilluan një eksperiment te minjtë me cirozë të mëlcisë të shkaktuar. Atyre ju dhanë suplemente të shafranit për 12 javë dhe në fund të 12 javëve, shkencëtarët zbuluan që vetitë anti-inflamatore të shafranit parandaluan zhvillimin e cirozës së mëlcisë te minjtë.
=Doza e shafranit:
1-3 g pluhur shafrani/paste në ditë
1.5-3 g rrënjë shafrani në ditë.
400-600 mg të suplementeve të shafranit, 2-3 në ditë.
Tinkturë (1:2)-15-30 pika, 3-4 herë në ditë.
Ekstrakti i lëngjeve (1:1)-30-90 pika në ditë.
9.Avokado
Ky frut ka kaq shumë benefite shëndetësore, dhe mbrojtja e mëlcisë është një prej tyre. Avokadot janë të pasura në yndyrna të shëndetshme që kanë shumë veti anti-inflamatore dhe anti-oksiduese. Meqë mëlcia yndyrore jo-alkoolike shkaktohet nga zgjedhjet e gabuara të stilit të jetesës, vetitë anti-inflamatore dhe anti-oksiduese të avokadove janë tepër beneficiale në parandalimin e saj. Shkencëtarët japonezë kanë zbuluar që suplementimi i subjekteve të laboratorit me avokado mund të ndikonte në parandalimin e dëmtimit të mëlcisë.
-Doza e rekomanduar:
2-5 feta, 2-3 herë në javë
10. Limoni
Limoni është një burim i pasur i vitaminës C, e cila është një antioksidant. Studiuesit kanë zbuluar që suplementimi i subjekteve të laboratorit me acid citric ndihmonte në reduktimin e dëmit oksidativ në mëlci.
Doza e rekomanduar:
-1/2-1 limon në ditë
11. Molla
Shkencëtarët kanë studiuar efektet e produkteve të dehiratuara të mollës në mëlci dhe nivelet e serumit të lipideve. Pas 3 muajsh u zbulua që produktet e mollës reduktuan në mënyrë të suksesshme serumin dhe nivelet e lipideve në mëlci. Studiuesit kinezë gjithashtu konfirmuan që polifenolet e mollës luajnë një rol të rëndësishëm në rregullimin e rrugëve sinjalizuese inflamatore, duke mbrojtur mëlcinë nga sëmundje të ndryshme të mëlcisë si steatozi hepatike.
=Doza e rekomanduar:
1 mollë në ditë
12.Vaji i ullirit
Problemi më i zakonshëm i mëlcisë është sëmundja e mëlcisë yndyrore jo-alkolike që vjen nga zgjedhje e pa-shëndetshme të stilit të jetesës. Shkencëtarët kanë zbuluar që njerëzit që konsumojnë vaj ulliri janë më pak të prirur ndaj sëmundjeve të mëlcisë. Vaji i ullirit ndihmon në uljen e kolesterolit të keq , nivelet e serumit të triglicerideve, të rrisë ndjeshmërinë e insulinës dhe oksidimin e lipideve. Kështu që duhet të përdorni vaj ulliri për gatim për të mbajtur mëlcinë e shëndetshme.
=Doza e rekomanduar:
5-10 lugë gjelle në ditë
13.Ashparag
Ashparagu është një burim i mrekullueshëm i vitaminave A,C,E,K,folat, kolinë dhe mineraleve si kalcium, magnez, fosfor, kalium dhe fibrave dietikë. Shkencëtarët nga “Jeju National University”, Korea zhvilluan një eksperiment me fidanë të rinj dhe gjethe ashparagu dhe zbuluan që ato mund të ndihmojnë në shtypjen e qelizave të hepatomës dhe të reduktojnë speciet reaktive të oksigjenit (ROS) dhe toksinave të tjera të qelizave, siç janë peroksidi i hidrogjenit, etanoli, etj. Kjo konfirmon se gjethet dhe fidanët e ashparagut kanë veti mbrojtëse të mëlçisë.
=Doza e rekomanduar:
16-32 mg/kg peshë të trupit tuaj në ditë.
14.Arrat
Arrat janë të pasura në yndyrna të shëndetshme që kanë veti anti-inflamatore. Shkencëtarët amerikanë kanë zbuluar që kur dieta e lartë me yndyrë që conte në kavje me mëlci yndyrore, suplementoheshin me arrë, ku kjo e fundit ndihmon në reduktimin e triglicerideve hepatike, ulte nivelin e enzimave të përfshirë në homeostazën e mëlcisë, dhe ushtronte presion në gjenet e përfshira në inflamamin hepatik.
=Doza e rekomanduar
-7 arra në ditë
15. Lakra e kuqe
Lakra e kuqe përmban një sërë antioksidantësh dhe antocianine. Shkencëtarët ushqyen minjtë me një dietë të lartë kolesteroli dhe më pas me 250-500 mg/kg peshë të trupit me lakër të kuqe. Ato zbuluan që ndihmonte në reduktimin e inflamacionit të nxitur nga dieta e pasur me kolesterol dhe mbronte mëlcinë kundrejt toksicitetit.
=Doza e rekomanduar:
-1 kupë me lakra një herë në ditë, 2-3 herë në javë
16.Grejpfruti
Grejpfruti është një burim i pasur antioksidantësh dhe është zbuluar që fuqizon imunitetin.Shkencëtarët japonezë zhvilluan një eksperiment ku ata ushqyen minjtë e laboratorit me lëng grejpfruti, lëng oroblanco dhe përzierje sheqeri. Pas një jave, minjve ju injektua një pro-carcinogjen. Minjtë që u ushqyen me lëng grejpfruti u zbulua që kishin një shprehje më të shpejtë dhe më shumë aktive të enzimave të mëlcisë që ndihmuan në detoksifikimin hepatik.
=Doza e rekomanduar
½- lëng grejpfruti (i sapo-shtrydhur pa sheqer apo ëmbëlsues artificial të shtuar) në ditë.
17.Drithëra të plota
Drithërat e plota, të tilla si: amaranth, thekër, elb, oriz kafe, quinoa, etj, janë të pasura me fibra dietike që ndihmojnë në djegien e yndyrës. Gjithashtu mund të mbrojnë edhe kundrejt sëmundjes së mëlcisë yndyrore jo-alkoolike.
18.Domatet
Domatet e kuqe më lëng janë gjithashtu të mira për mëlcinë tuaj. Ato përmbajnë sasi të mira të antioksidantëve që ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit të mëlcisë dhe dëmtimeve si dhe mbrojnë kundrejt kancerit të mëlcisë. Studiuesit injektuan në minjtë e laboratorit carcinogjene dhe një dietë me yndyrë të lartë. Më pas ato ushqyen grupin e testuar me ekstrakt domateje për 6 javë. Minjtë që u ushqyen me ekstrakt domateje treguan më shumë rezistencë kundrejt dëmtimit të mëlcisë dhe ulën nivelet e lipideve dhe kolesterolit, duke konfirmuar që domatet duhet të konsumohen për të reduktuar rriskun e dëmtimit të mëlcisë.
=Doza e rekomanduar
-1 gotë lëng domateje në ditë
2-3 domate në ditë
19.Lulerradhiqe
Lulerradhiqja është një barnë që ka veti anti-reumatike dhe diuretike. Shkencëtarët kanë zbuluar që kur lepujt u ushqyen me lulerradhiqe në një dietë me kolesterol të lartë, aktiviteti i anti-oksidantëve plazmatikë u përmirësua dhe nivelet e lipideve u reduktuan. Kështu që kjo barnë mund të përdoret për të trajtuar problemet e mëlcisë.
=Doza e rekomanduar:
-Flisni me doktorin tuaj.
20.Lakrat e Brukselit
Lakrat e Brukselit janë të pasura në vitaminë A,K,C , folat dhe minerale si kalciumi, fosfori, magnezi dhe kaliumi.Studiuesit kanë zbuluar se se administrimi oral i lakrave të Brukselit mund të nxisë shprehjen e enzimeve metabolizuese të fazës II dhe të zvogëlojë stresin oksidativ.
=Doza e rekomanduar:
1/2 -1 kupë, 2-3 herë në javë
Këto janë 20 ushqimet që do të mbajnë mëlcinë tuaj të shëndetshme, larg cdo sëmundjeje, si dhe ndihmon në detoksifikimin e saj. Përfshijini në dietën tuaj të përditshme, që përmirësimi të ndodhë më shpejt se c’e prisnit!